O nás
História pálenice
Novovybudovaná pálenica, nachádzajúca
sa na východnej strane obce Dargov, ktorú nemožno
nezbadať v smere od Michaloviec, prípadne od
Bačkova. Najmodernejšia technológia, ktorú dodala
brnenská firma Destilla Vám vypáli destilát podľa
vášho gusta avšak veľa závisí od kvality Vami
dodaného kvasu.
Technológia: Destilačné zariadenie typu KPD 300 je chránené priemyselným vzorom č. PVZ 2005-36193 vydaným úradom priemyselného vlastníctva v Prahe. Popísané zariadenie dovoľuje riešiťväčšinu problémov, s ktorými sa stretnete pri destilácii. Je veľmi flexibilný a dovoľuje celú radu pracovných režimov, ktoré sa dajú v praxi využívať. Zariadenie so zabudovaným katalyzátorom spĺňanajprísnejšie kritéria na obsah škodlivých látok v destiláte.
Služby:
- Starnutie
ultrazvukom |
Zákon
Pre jedného
pestovateľa a jeho domácnosť je možné za jedno
výrobné obdobie, t.j. od 1. júla do 30. júna
nasledujúceho roka v liehovare na pestovateľské
pálenie ovocia vypáliť destilát z ovocných kvasov v
množstve 43 la, t.j. 43 litrov 100% alkoholu pri
zníženej sadzbe spotrebnej dane z liehu (5,4
Euro/la); pri prekročení tohto množstva musí
pestovateľ za prekročené množstvo zaplatiť celú
výšku základnej sadzby spotrebnej dane z liehu
(10,80 Euro/la).
V liehovare možno vyrábať destilát len z
dopestovaného ovocia v miernom podnebnom pásme, z
jeho kvasov, z plodov viniča hroznorodého v čerstvom
stave alebo v skvasenom stave vrátane ovocných vín a
hroznových vín, ktoré neobsahujú cudzie cukornaté
alebo iné prímesi.
Podľa zákona 279/2008 účinného od 1.9.2008 už nemusí
byť ovocie, z ktorého sa vyrába lieh v
pestovateľskej pálenici, dopestované vlastnou
pestovateľskou činnosťou, t.j. je možné vyrábať lieh
aj zo zakúpeného, darovaného,... ovocia, kvasu.
Prevádzkovateľ môže prijať kvas na ďalšie
spracovanie len na základe písomnej žiadosti
pestovateľa o výrobu destilátu.
Ak si pestovateľ v príslušnom výrobnom období dal
vyrobiť destilát aj v inom liehovare, k žiadosti
priloží písomné vyhlásenie o tejto skutočnosti, v
ktorom uvedie najmä množstvo vyrobeného destilátu v
litroch alkoholu (la) a sídlo liehovaru s potvrdením
liehovaru o množstve vyrobeného destilátu.
Prevádzkovateľ liehovarníckeho závodu na
pestovateľské pálenie ovocia môže vyrobiť pre
pestovateľa lieh len na základe žiadosti o výrobu
destilátu. Pri výpočte výšky dane je prevádzkovateľ
liehovarníckeho závodu na pestovateľské pálenie
ovocia povinný použiť príslušnú sadzbu dane podľa
množstva liehu v la. vyrobeného pre pestovateľa,
pričom prihliada na množstvo doteraz vyrobeného
liehu, ktoré pestovateľ uviedol v žiadosti o výrobu
destilátu.